Kerstwens

Een lijntje naar boven, en een koord naar beneden“.

Mijn voormalige buurvrouw Ria zei altijd dat ze ‘een lijntje naar boven’ had. Haar leven leek voor een buitenstaander niet eenvoudig. Zo’n 75 jaar geleden was ze geboren met wat men toen een ‘open ruggetje’ noemde. Als jong meisje zat ze al in een rolstoel. Geheel tegen haar zin in was ze niet in staat geweest om regulier onderwijs te volgen. Omdat men er vroeger vanuit ging dat niet alleen haar lichamelijke, maar ook haar geestelijke capaciteiten te wensen overlieten.

Inmiddels had zij  iedereen in de wijk waarin ze woonde wel laten weten dat het anders zat. In het wijkcentrum leidde ze voortvarend de evenementencommissie, het cultureel genootschap vond in haar een kundige vicevoorzitster en met iedereen die hulp nodig had, dacht ze mee. Als je haar vroeg waar ze de energie vandaan haalde voor deze taken zei ze: “Ik heb een lijntje naar boven, zo krijg ik hulp en energie.”

In het huidige conflict tussen Israël en Hamas worden ook veel lijntjes naar boven uitgeslagen. Lijntjes naar boven ter bevestiging van het eigen gelijk. Langs jarenlange patronen van angst, agressie en geweld worden bevolkingsgroepen in  Gods Naam tegen elkaar uitgespeeld.    Gebiedsdelen worden exclusief opgeëist, zonder ruimte te laten voor anderen. Militairen, politici, terroristen, opiniemakers, ieder heeft zijn rol.

Laat het Kerstverhaal nu het verhaal bij uitstek zijn  dat een ander licht laat schijnen. Een verhaal ter correctie van alle lijntjes naar boven die uitsluitend het eigen gelijk dienen. Met Kerst daalt God daartoe als een stevig koord uit de hemel neer…. In Jezus doet Hij van zich spreken op een manier die ware menselijkheid op geen enkel moment ontstijgt.

Jozef, Maria, Voederbak.. Herders…Os en Ezel?

God wordt mens in Bethlehem. En nu wij nog, werkelijk mens, menselijk bedoel ik. Dat wij leren om die menselijkheid geen moment uit het oog te verliezen.

In naam van een God, die in Jezus, te midden van al onze lijntjes naar boven… een duidelijk koord naar beneden zendt…

Dat is mijn Kerstwens dit jaar.

Ds, Marijn Vermet